ЈУЖНИ КУЧАЈ

Планина Јужни Кучај

Серијал акција „Блага Јужног Кучаја“ је осмишљен тако да Вам представи све природне, културно-историјске, индустријске а самим тим и туристучке потенцијле Јужног Кучаја. Акције су осмишљене тако да обухватају баш све поменуте потенцијале које нам пружа ова прелепа планина.

juzni_kucaj2
Поглед са Пожерка (1041м) на масив Јужног Кучаја

Јужни Кучај је планински масив у источној Србији ограничен са севера реком Ресавом и планином Бељаницом, са истока Злотском реком и Црним врхом, код Бора, са југа реком Честобродицом и са запада долином реке Мораве. Ова природна громада представља једну од најлепших планина Србије. У четвороуглу Ресавице, Жагубице, села Злот и села Јабланице налази се најређе насељена територеија урбаног дела Европе. Планина има велики број врхова преко 1000 м.н.в. а највиши врх Јужног Кучаја је Велика Треста са 1284 м.н.в.

Као центар рударења у Србији сматра се планина Јужни Кучај. Рудници ЈП ПЕУ Ресавица се по природи налазе на територији која је била богата шумом, а и сада је. На њеним обронцима се налазе рудници РМУ Рембас, РМУ Јасеновац, РМУ Боговина док су у непосредној близини рудници РМУ Соко, РМУ Алексинац, РЛ Лубница, РА Вршка Чука.

juzni_kucaj1
Пејзаж Јужног Кучаја

Биљни свет је веома разноврстан. Планина је богата ливадама и пашњацима. Има доста лековитог биља: кантарион, хајдучка трава, мајчина душица, камилица, матичњак, коприва, вранилова трава, сремуш…Од дрвета најзаступљенији су храст, граб, цер, јасен, јавор и наравно буква чије шуме на Јужном Кучају представљају највећи комплекс ове врсте у Европи.
Од животињског света јако је важно истаћи да на Јужном Кучају живи набројнија популација вукова у Европи. Ту су још и лисица, зец, дивља свиња, срна, јелен, јазавац, веверица, рис, дивокоза…Треба још истаћи да је било покушаја да се врате медведи којима је ова дивна планина била природно станиште до 60-их година прошлог века.
Планина обилује печуркама и јестивим гљивама. Често се у шумама и ливадама Јужног Кучаја могу наћи вргањ, лисичарка, млечњача, рудњача, шампињони, буковача, јајара, пухара…Од шумског воћа налазимо шумске јагоде, купине, дрен, боровнице, лешник, дивље јабуке, дивље крушке, дивље трешње а са јесени има шипка, црвеног и црног глога и трњина.
На планини Јужни Кучај такође живе и све врст змија које се могу наћи у Србији. Од отровница ту су поскок, шарка, шарган као и све врсте водених змија. Водене змије живе у рекама и потоцима којих је баш пуно на овој планини. Ресава, Ресавица, Чемерница, Некудово, Речке, Бусовата, Грза, Црница, Брезовица, Радованска река, Раваница, Честобродица, Михуљска река, Злотска река су само неке од река које пресецају Јужни Кучај, у великом броју су понорнице или чак вишеструке понорнице, што је још једна карактеристика Јужног Кучаја која није тако честа у Европи.

На територији Јужног Кучаја налази се предео нарочитих природних лепота „Горња Ресава“ и „Лазарев кањон“, као општи резерват природе налази се прашума „Винатовача“, од меморијалних споменика природе на територији ове планине се налази „Мијајлова јама“, као природни простор око непокретног културног добра заштићен је простор око Манастира Манасије и Раванице и манастира у сливу реке Црнице познатији као „Света гора Црничка“, као строги природни резервати заштићене су клисуре реке „Ресаве“, и клисура реке „Суваје“, природни споменици као што су „Ивков понор“, „Радошева пећина“, „Велика Атула“, „Бушан камен“, „Јама Вртачеље“, „Ресавска пећина“, „Лазарева пећина“, пећина „Верњикица“, „Хидрокомплекс Лисине“. На поменутој планини има још пуно природних објеката који чекају да их неко открије и промовише, као што су крашко поље „Дивљаковац“, водопади „Прскало“ и „Бигар“, понори реке „Клочанице“, реке „Некудово“, извор и понор Радованске реке, Грза, Сисевац…

Posted in Чланци.