СПОМЕНИЦИ ПРИРОДЕ ГОРЊЕ РЕСАВЕ

Споменици природе Горње Ресаве

Ресавски крај је готово свима познат по својим природним лепотама, а КАУП још познатији по томе што природне бисере овог краја промовише и представља уживаоцима природе. У Горњој Ресави, пределу нарочитих природних лепота, постоје званично шест споменика природе: Ресавска пећина, Радошева пећина, Велика Атула, Бушан камен, Јама Вртачеље; Хидрокомплекс Лисине са водопадом Велики Бук и извором Велико Врело; три строга резервата природе: Винатовача, клисура реке Ресаве, и кањон Суваја; меморијални споменик природе Мијајлова јама; природни простор око непокретног културног добра манастира Манасија; и још пуно природних објеката који немају никакав вид заштите: водопад Прскало, Ивков понор, Речке, понор реке Некудово и Клочанице…

spomenici_prirode_gornje_resave10
Крашко поље Дивљаковац

Ову акцију, која је тековина КАУП-а, осмислили смо на тај начин да вам покажемо Ресавску пећину, кањон „Суваја“, део кањона Ресаве, Хидрокомплекс „Лисине“ са водопадом Велики Бук, извором реке на којој се налази водопад „Велико врело“ и још један мање познати, а ништа мање лепши, водопад у близини Великог Бука. Постоји могућност обиласка и Радошеве пећине, Бушног камена као и кањона реке Чемернице до места где се види и улаз у пећину Велика Атула.
Почетак стазе је из Крајишта које се налази на 4,5км од Ресавице. Пролазимо кроз крашко поље Дивљаковац, иначе једног од ретких крашких поља Србије, где ћете свакако уживати у његовим чарима и нестварној лепоти.

После 2,5км пешачења стижемо до њеног величанства Ресавске пећине. О Ресавској пећини верујем да знате готово све, а за оне који не знају ево пар информација: налази се у источној Србији, у општини Деспотовац на 7,5 км од рударског насеља Ресавице у атару села Јеловац. Смештена је на ободима крашког поља Дивљаковац у кречњачком брду Бабина глава (670м н.в.), на надморској висини од 485м. Једна је од најстаријих пећина у нашој земљи, стара је 80 милиона година а старост накита се процењује на 45 милиона година. Откривена је 1962. године а за посетиоце отворена 1972. Дугачка је 4,5км, детаљно истражена 2830м а за посетиоце је уређена стаза од 800м.Температура у пећини је +7 степени, што подразумева да морате у ранцу понети јакну, а влажност ваздуха варира између 80 и 100%. Унутрашњост пећине обилује бројним дворанама, каналима, галеријама, стубовима, сталактитима, сталагмитима, драперијама и окамењеним водопадима. Улаз је на 485м н.в. а најнижа тачка на којој се спуштају посетиоци пећине је на 405м н.в. Обилазе се седам дворане и један корални канал, па ако се одлучите за обилазак пећине од водича ћете чути још пуно тога лепог и занимљивог. Цена улазнице је 300 динара.

spomenici_prirode_gornje_resave3
Ресавска пећина-концертна дворана

После факултативног обиласка Ресавске пећине поћињемо успон на видиковац Чукара(642м н.в.) и то нам је једини озбиљан успон у дану када обилазимо споменике природе Горње Ресаве. Од Ресавске пећине до видиковца Чукара има један километар са висинском разликом од неких 160м. После уживања у погледу на дивљи кањон „Суваја“ и питому долину реке Клочанице почињемо спуст ка кањону или у дргој варијанти настављамо гребеом Бабине главе до истоименог врха (670м) и видиковца.

spomenici_prirode_gornje_resave4
Поглед са видиковца Чукара на кањон „Суваја“

spomenici_prirode_gornje_resave5
Поглед са видиковца Чукара на долину реке Клочанице

spomenici_prirode_gornje_resave11
Поглед са видиковца Бабина глава

Ако се одлучимо за кањонску варијанту стаза нас води кроз веома живописне пределе и веома лепо уређену букову шуму до долине реке Клочанице.

На 500м од места где силазимо на макадам налази се и понор реке Клочанице, а одатле почиње суви део кањон „Суваја“ споменик природе III категорије.

spomenici_prirode_gornje_resave6
Понор реке Клочанице

Кањон је дугачак 6км а литице су високе и до 450м. На стенама овог кањона јављају се отвори бројних пећина од којих оне са леве стране припадају систему Ресавске пећине. Веће пећине које се налазе у кањону Суваје су: Хермелинска пећина, пећина Даница, Маретова пећина, Цацина пећина, Пејкова пећина…Отвори пећина у овом кањону се налазе доста високо на врховима шипара и због тога је велики број њих неистражен. Постоји и сасвим оправдана претпоставка да је и сам кањон Суваје настао на тај начин што је срушена таваница пећине кроз коју је раније протицао подземни ток Клочанице. Отвори садашњих пећина су били само делови великог система пећинских канала са неколико висинских спратова. Кроз сам кањон Суваја и долином реке Клочаница до самог извора пролази добар макадамски пут што омогућава свим уживаоцима природе могућност лаког приступа готово нетакнутој природи. Пре изградње пута кањон Суваје је био најнеприступачнији кањон у Горњересавском склопу. По изласку из кањона видећемо ушће Клочанице у Ресаву, део кањона Ресаве и кренути из дивљег дела Горње Ресаве у туристички. Хидрокомплекс „Лисине“ је у потпуности подређен туристима. Прво ћемо видети водопад Велики Бук, па затим и један мање познати водопад и онда одлазимо на Велико Врело.

spomenici_prirode_gornje_resave7
Водопад Велики Бук

spomenici_prirode_gornje_resave8
Велико Врело

Ко планиира да овде заврши акцију може се окрепити у неком од бројних ресторана или обићи стару воденицу која још увек ради, кафану у пећини…

spomenici_prirode_gornje_resave9
Стара воденица

Радошева пећина је у крашком брду изнад Великог врела, па ко жели, може и до ње.

spomenici_prirode_gornje_resave1
Улаз у Радошеву пећину

Ко жели даље да шетајући ужива у чарима лисинске долине може од Великог Врела да настави даље кањоном реке Чемернице до места где се види још један Споменик природе ресавског краја Бушан камен, као и високо у стени Бељанице отвор Велике Атуле, једне од највећих пећина Горње Ресаве, која је такође Споменик природе.

spomenici_prirode_gornje_resave2
Бушан камен

Стаза „Споменици природе Горње Ресаве“ је осмишљена тако да има више варијанти стазе са дужинама од 5км, 7км, 13км и 17км, што подразумева да је могу користити љубитељи природе свих узраста и физичке припремљености.

Posted in Календар акција.